Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsonyi adománygyűjtés

2013.11.22

KARÁCSONYI ÉLELMISZER-ADOMÁNYGYŰJTÉSI AKCIÓ

A Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete (PÁNKE) közel 10 partnerrel működik együtt, amelyek összesen mintegy 500 rászorulót látnak el Pápa város és környező településén. A családok közti elosztás során igyekszünk az egyenletes és méltányos elosztás elveit követni, elsődlegesen a rászoruló ellátottak létszáma, demográfiai jellemzői, életkörülményei és az ellátás módja alapján. Az összegyűjtött élelmiszer-adományokat minden ellenszolgáltatás és térítés nélkül, ingyenesen adja át a PÁNKE a kapcsolatban álló nélkülözőknek, mint közhasznú szervezet.

 

A Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete (PÁNKE) immár 5. éve önkéntese a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek.

 

A gyűjtés időpontja és helye:

  • 2013. november 22-én (péntek) 15 és 20 óra között,
  • november 23-án (szombat) 8 és 19 óra között

a pápai TESCO áruházban.

Az akció során az áruházak bejáratánál szórólapot osztunk, melyben felhívjuk a vásárlók figyelmét a gyűjtésre. A vásárlók az adományozni kívánt élelmiszereket a pénztárak után elhelyezett gyűjtőponton (bevásárlókocsi) adhatják át.
Elsősorban tartós élelmiszert gyűjtünk (cukor, tészta, konzerv, étolaj, édességek, kávé, tea, tej, bébiétel, stb.), melyek még karácsony előtt kerülnek szétosztásra.

Az előző négy évben a vásárlók felajánlásának köszönhetően, 2009-ben 351 kg, 2010-ben 273 kg, 2011-ben 385 kg, 2012-ben 410 kg, 2013-ban 255 kg élelmiszer-adomány gyűlt össze.

 

 Fontos, hogy Karácsony közeledtével azokra a családokra is gondoljunk, akik egyre nehezebb körülmények között élnek és számuk is évről-évre emelkedik. Az ünnepek közeledtével egyre több segítségkérés érkezik hozzánk is. Szervezetünk ezért is bővítette további 15 fővel az önkéntesek számát a szokásos karácsonyi adománygyűjtő akcióján.

 

Karácsony előtt minden évben megnövekszik az adományt kérők száma és szerencsére az adakozási kedv is nagyobb ilyenkor, hiszen sokan érzik úgy, hogy az ünnepre mindenkinek „kijár” a terített asztal. A Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete egész évben igyekszik támogatni a rászorultakat, ám az év végi ünnepekre kiemelt figyelmet fordít. A szétosztható adománykészletek növelése érdekében pedig a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idén is megszervezi a már hagyománnyá vált éves élelmiszergyűjtését, melyhez a PÁNKE is csatlakozott. 

 

A tavalyi évben már bebizonyosodott, hogy noha a válság szinte mindenkit negatívan érint anyagilag, a lakosság szociális érzékenysége és az összefogás még ennél is sokkal nagyobb erő, hiszen 2013-ban közel kétszer annyi adományt kaptunk és tudtunk szétosztani, mint egy évvel korábban. Bízunk benne, hogy ez a tendencia idén is folytatódik, ugyanis már a nyáron érkeztek megkeresések a karácsonyi adományokkal kapcsolatban.

Hogy másoknak is szép legyen a karácsony...

 

Ahol nagy a szükség, ott közel a segítség - tartja a mondás.

Sajnos az ünnep közeledte nem minden családban okoz felhőtlen örömet. A nehéz helyzetben levők száma évről-évre nő. Csak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület a tavalyi évhez képest 25%-kal, csaknem százezerrel több rászorulót lát el. Országszerte sok helyen már nem is elsősorban az ajándékok vagy az ünnepi ebéd hiánya jelent problémát, hanem annak a kérdésnek az eldöntése, hogy a hideg lakásban üljön a család a szerény vacsora mellett, vagy üres gyomorral a meleg kályhánál. A szervezet ezért is bővíti szokásos karácsonyi adománygyűjtő akcióját, melyhez a tavalyi évekhez hasonlóan a PÁNKE is csatlakozik.

Kapcsolódó link(ek):