Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Paksi Atomerőműbe látogatott a PÁNKE

2013.07.01

Élménybeszámoló az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. üzemlátogatásáról

 

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. évente több mint harmincezer látogató keresi fel. A Tájékoztató és Látogatóközpont 1995 óta szervezi az élményszerző látogatásokat. A látogatóközpont fontos szerepet vállal abban, hogy társaságuk üzenetei a lakossághoz eljussanak. Cégvezetésük döntése alapján 2013-ban támogatni szeretnék a nagycsaládosok egyesületeinek üzemlátogatását.

2013. július 1-jén a Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesületének (PÁNKE) tagjai tettek üzemlátogatást az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nél.

indulas-paksra.jpg

A PÁNKE tagságának elég korán kellett kelnie, ugyanis 6:30-kor volt a buszpályaudvaron a találkozó, de nagy izgalommal várta minden szülő és gyermek az indulást a külön busszal.

 atomenergetikai-muzeum.jpg

Az Atomerőműbe egy szigorú ellenőrzés után jutottunk be, ez után egy idegenvezető segítségével az – egyébként Európában egyedüli – Atomenergetikai Múzeumban tett körútja során megismerkedhettünk az atomenergia múltjával és jelenével, majd önállóan szerezhettek további információkat interaktív, érintőképernyős panelek segítségével. Megtekinthettük a nagyberendezéseket, sugárvédelmi eszközöket, valamint láthattunk egy kiállítást az Atomerőművel kapcsolatos értéktárgyakról. Itt a szülők és gyerekek megcsodálhatták a régi gépeket, műszaki- és irodai cikkeket, védőruhákat, logókat és érdekes tárgyakat. A múzeumi látogatás után az idegenvezető ajándék kulcstartóval lepte meg a gyerekeket, majd az Egyesület tagsága búcsúzóul PÁNKE kulcstartóval, és a vendégkönyvbe aláírásával köszönte meg a múzeumnak, hogy lehetővé tették számunkra a látogatását.

 atomenergetikai-muzeum.jpg

A következő célunk a Látogatóközpont kiállításának megtekintése volt, ahol a szervezet tagjai megismerkedhettek az atomenergia békés célú felhasználásának gyakorlatával. Az odalátogatók érmepréselő géppel ötforintos érméből saját emlékérmét készíthettek. Kipróbálhattuk, hogy egy energiatermelő kerékpár segítségével mennyi tekeréssel (energiatermeléssel) lehet pl. turmixgépet bekapcsolni vagy egy villanyt felkapcsolni. Később a gyerekek egy külön foglalkozáson vehettek részt, mivel az üzemi területre csak a 16. életévüket betöltött személyek léphettek be.

 latogatokozpont.jpg

Ezalatt a szülők szintén idegenvezetés mellett az üzem területén követhették nyomon az atomerőmű működését, az atomerőmű szerepét a hazai villamosenergia-termelését. Az erőmű tájékoztató munkatársa a látogatás végén válaszolt a felmerült kérdésekre, melyre kielégítő válaszokat kapott a csoport. Az üzemlátogatás után a délután folyamán pedig, az atomerőmű jóvoltából vendéglátásban is részünk volt, egy jóízű ebéd mellett hallgathattuk meg a kicsik élménybeszámolóját.

 

A PÁNKE tagsága ezúton is szeretné megköszönni a Paksi Atomerőmű támogatását, hogy lehetőséget biztosított az Atomerőmű üzemlátogatására.

 

Kelt: Pápa, 2013. július 1.

 

Kapcsolódó link(ek):